Her kötü ev sahibi, kiracısını ev sahibi yapar. Denizcilik alanındaki bu denli gelişmeler ışığında bir değerlendirilmesi gerekilen konu da, ilk atışını yakın zaman içerisinde yapmasını beklediğimiz, Milli Dikey Atım Lançer Sistemi ( MİDLAS ) ile birlikte kazanacağımız bir diğer bağımsızlık.

Türk Donanmasının VLS’lerle Tanışması

Türk Donanmasının dikey atım sistemleri (VLS)’ler ile tanışması 1997 yılında BARBAROS sınıfı fırkateynlerin envantere girmesine dayanmaktadır. BARBAROS sınıfı fırkateynlerin ilk iki gemisi (TCG BARBAROS ve TCG SALİHREİS) 8 hücreli üretilirken son iki gemi (TCG ORUÇREİS ve TCG KEMALREİS) ise 16 hücreli üretilmiştir.

MİDLAS

MİDLAS’ın Gelişim Süreci

MİLGEM projesi kapsamında geliştirilecek olan İSTİF sınıfı fırkateynlerde Mk-41 VLS sisteminin kullanılması planlanmıştı ancak İSTİF sınıfı fırkateynlerin ilki olan TCG-İSTANBUL’un denize indiriliş töreninde konuşma yapan dönemin Savunma Sanayii Başkanı, Prof. Dr. İsmail Demir, TCG-İSTANBUL’da Mk-41 dikey atım sisteminin değil, Milli Dikey Atım Sİstemi (MDAS)’ın kullanılacağını açıklamıştı. ASELSAN ve ROKETSAN öncülüğünde geliştirilen MDAS (daha sonradan MİDLAS olarak adlandırıldı) projesinin nihayete ermesi 2022 yılını göstermektedir ancak sistemin gelişimi bir süreç almıştır. Başta yabancı mühimmatların kullanılması uygun görülmese de ilerleyen süreçlerde ESSM ve türevi mühimmatların entegrasyonu da tamamlanmış, HİSAR D R/F olmak üzere SİPER Blok I,ATMACA ve diğer milli mühimmatların da atılabilmesi için çalışmalara başlanmıştır.

MİDLAS

HİSAR D R/F Füzesinin Önemi

MİDLAS ‘a güncel anlamda birçok yerli mühimmatın entegre edilmesi planlanıyor ancak bunlardan bir tanesi çok daha fazla öne çıkıyor ki o da 35+km menzile sahip olduğu tahmin edilen HİSAR füzesinin deniz konfigürasyonunun RF güdümlü versiyonu olan HİSAR D RF. Füzenin atışı ile birlikte Türkiye kendi geliştirdiği dikey atım sisteminden yine kendi geliştirdiği hava savunma sistemini ateşleyerek, bu alanda sayılı ülkelerden birisi olacak. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi MİDLAS’ın kısa bir süre içerisinde gemiden ilk atış testinin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Normal süreçte 2027 yılında TF-2000 Hava Savunma Muhribi ile envantere girmesi beklenen MDAS / MİDLAS’ın ROKETSAN ve ASELSAN çalışanlarının emekleri sayesinde nasıl 2 senede yetiştirildiğini sizlere anlatmış olduk.

Bu yazımız içerisinde “sürçülisan ettiysek affola”, bizleri takipte kalmayı unutmayın, sağlıcakla kalın.

Kaynak: Mavi Savunma

Mavi Savunma Genel Koordinatörü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Üste Çık.

Mavi Savunma sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin